MITEN VOIN OLLA ESIMIEHENÄ IHMISELLE, JOKA ON OPETTANUT MINULLE KAIKEN?

  • Osallistujan tarina erään työpaikkavalmennuksen yhteydessä:

”Olen ollut meidän työpajalla kuusitoistavuotiaasta asti, ensin kesätöissä ja sitten kokoaikaisesti.  Kun koululaisena ja opiskelijana olin töissä siellä, Martti neuvoi minulle kaiken.  Miten tullaan ajoissa töihin, missä työkalut ovat, miten työprosessi etenee ja mitä pitää varoa työturvallisuuden vuoksi.  Martti on ystävällinen, mutta joskus vähän karskikin mies.  Ehkä hän on ujo ja siksi vähän karski, mutta hän huolehti kyllä minusta silloin, kun olin varsinainen pojankloppi, enkä ymmärtänyt paljoakaan.  No, Martti ei ole paljon kouluja käynyt, ja minä olen sitten opiskellut sitäkin enemmän.  Ja nyt minusta on työpaikalla tullut esimies.  Mutta miten minä voin olla esimiehenä miehelle, joka on opettanut minulle kaiken?”

 Jos Martti on ollut sinun opettajasi kaiken ikää, sano hänelle se.  Voit kertoa kunnioittavasti mitä kaikkea olet oppinut häneltä, ja sanoa, että nyt Martti voi opastaa sinulle myös miten ollaan hyviä esimiehiä. Olet varmaan päässyt eteenpäin omien taitojensa nojalla, mutta myös Martin avulla. Martti voi olla myös ylpeä ja tyytyväinen siihen, että hän on saanut kasvatettua sinusta niin hyvän miehen, että sinut valittiin johtamaan.

Tiedetään, että mentori, joka auttaa nuorempaa työtoveria tai kollegaa onnistumaan työssään, voi saada nuoremman tukemisesta ainakin yhtä paljon tyydytystä kuin mentoroitava itse!  Martti ei ehkä olekaan ollut vain antava osapuoli suhteessa sinuun, vaan hän on myös voinut nauttia roolistaan sinua kokeneempana. Tiedetään jopa, että auttaminen lisää terveyttä!

Vaikeus ryhtyä esimieheksi liittyy osittain omaan käsitykseemme johtajuudesta.  Jos esimies on mielessämme kaikkien muiden ihmisten yläpuolella,  esimiestehtävä herättää ristiriitaisia tunteita.  Johtajuus voi todella tuntua vanhojen työtoverien mitätöinniltä.  Jos ajattelemme johtajuuden toisenlaisena tehtävänä kuin suorittavan työn, tähän johtajuuskäsitykseen ei tarvitse sisältyä ylemmyyden tunnetta johdettaviin nähden.  Toki esimiehellä voi on työntekijää laajempia näkökulmia organisointiin, budjettiin tai yrityksen tulevaisuussuunnitelmiin nähden, mutta ammattimiehellä voi olla koneistajana tai IT-asiantuntijana tai sosiaalityöntekijänä paljonkin sellaista tietoa joka hänen esihenkilöltään puuttuu.

Martin arvostaminen ei merkitse, että Marttia pitäisi kaikessa myötäillä tai hän saisi ohjata sinua samalla tavalla kuin joskus aikoinaan.  Sen sijaan Martin käsitys hyvästä johtajuudesta voi olla kiinnostavaa kuultavaa. Jos Martti tuntee olonsa kiusaantuneeksi sinun uudesta esimiesroolistasi, edessäsi on haaste työskennellä sen kanssa mitä hän johtajuudesta ajattelee. Sinun käsityksesi johtajuudesta voi muuttua, mutta sinä voit omalla toiminnallasi myös muuttaa Martin käsitystä johtajuudesta.

 

Shopping Cart