MIKSI JÄRKEVÄT JA MUKAVAT IHMISET VOIVAT KÄYTTÄYTYÄ RYHMÄSSÄ HUONOSTI?

Ihminen ei aina käyttäydy työyhteisössä järkevästi ja mukavasti. Yhteisö voi toimia terveesti ja työkeskeisesti, mutta aina ei näin ole. Joku on keksinyt kelpo idean, mutta muut eivät tue sitä, koska se ei ollut heidän ideansa. Yhteisön sisällä ehkä vähätellään toisten ammattitaitoa tai pantataan tietoa, etsitään virheitä tai valitellaan koko ajan. Kolme työntekijää ryhmittyy yhteen jättäen muut ulkopuolelle, joku päätyy kiusaamaan työtoveria ja joku jopa mykkäkouluun. Työpaikalla voidaan käyttäytyä huonosti myös vähemmän silmiinpistävällä, elegantimmalla tavalla. Mutta miksi näin käyttäydytään?

Huonoa käytöstä voidaan sanoa kehittymättömäksi, ns. primitiiviseksi käyttäytymiseksi.  Se ei vastaa työntekijän ikää aikuisena henkilönä, vaan on tyypillistä sosiaalisessa kehityksessään keskeneräisten lasten ja nuorten käytöstä.  Ilmiötä voidaan selittää seuraavasti:

Ihmistä, niin esimiestä kuin työntekijääkin, ohjaa ryhmässä kaksi tarvetta rinnakkain.  Ensinnäkin yleensä itse kukin haluaisi tehdä työnsä hyvin, mikä tarve nostaa työmoraalia. Toiseksi ihminen haluaa olla työyhteisönsä hyväksytty jäsen, ja hän hakee asemaansa ryhmässä tavalla tai toisella.  Tämä ihmisen tarve saada oma asemansa ryhmässä on sinällään terve, mutta työyhteisö voi myös mennä vinoon.  

Olemme kehittäneet valmennuksia, online-kursseja, coachingia ja e-kirjoja, jotka auttavat näkemään miten pitää työyhteisö työkeskeisenä ja tervehenkisenä. Ne antavat keinoja esihenkilöille lähijohtamiseen, työntekijöille  ryhmätoimintaan ja välittömään asiakastyöhön.

Pirkko Heiske

Shopping Cart